Gadehund? - Gode råd er dyre - men:

Hvis du overvejer, at anskaffe dig en gadehund, er der nogle ting, som du bør sætte dig ind i, eller overveje nøje inden du udfylder papirerne til adoptionen - og familien - din familie - er nød til, at være helt enige om, at det er det I vil - alt andet ville være synd for både hunden og jer.

Hvis du er førstegangs hundeejer bør du ikke adoptere en gadehund og med mindre du har meget erfaring med gadehunde, bør du kun adopterer en af gangen og vente i mindst 6 måneder inden du adopterer en igen, for meget kan gå galt med to eller flere stressede hunde, der har meget lidt tiltro til mennesker.

Vi forsøger kun at hjælpe dig, med at få et fantastisk og ubrydeligt forhold til din gadehund - også selv om du har været så "uheldig" at få en arrigtrold! Har du det, skulle du tage og læse Obie sagen - når den bliver frigivet.

Gode råd - før adoption!

Nedenstående er baseret på polske gadehunde, men uanset hvor hundene kommer fra i verden, er det de samme problemer du og din familie skal have gjort jer overvejelser om, før hunden kommer hjem til jer.

 

Hundenes baggrund:

Hundene har levet i kortere eller længere tid på et internat, der slet ikke kan sammenlignes med et dansk internat. Det minder nærmest om en interneringslejr med overfyldte utætte huse, hvor dyrene kun får mad, i det omfang der er noget, og tit ikke får mad i dagevis.

Få den forening du adopterer hunden fra, til at fortælle dig det de ved om hundens baggrund - det vil kunne hjælpe dig meget, hvis du kender hundens historie.

 

Hundene har lært, af bitter erfaring, både som gadehund og på internatet, at de må slås for føden, og passe på det mad de har.

De har også lært ikke at have den største tiltro til mennesker, der kan finde på, at svigte dem, slå dem og sparke dem.

Den hund du nu får, har denne viden og erfaring med i bagagen - den er ikke født med denne viden, den har lært det af bitter erfaring.

For at din nye hund og dig, skal blive bedste venner, er du nød til, at handle ud fra den viden du nu har fået, og overbevise din hund om, at livet kan være anderledes.

Du bør også tænke på, at hunden er meget stresset når du får den overdraget. Din hund har været ude på en meget lang køretur, på omkring 17 timer i et transportbur, bag i en varevogn, sammen med andre hunde og din hund ikke ved, om de vil angribe den. Din hund ved heller ikke hvad der skal ske og den er helt sikkert meget bange - Og det bedste forsvar er nu engang angreb, uanset om man er menneske eller dyr. Du skal også tænke på, at din hund er holdt op med at lege, fordi legen kan betyde døden for den, både på gaden og i internatet.

 

Hvor lang tid, er min hund stresset og mistroisk?

Det er meget svært at give et entydigt svar på, for det handler om, hvad din hund har oplevet—hvad den har med i rygsækken. Et godt bud vil være mellem en uge og tre måneder, afhængig af, hvor dygtig du er til at give den troen på mennesker igen, og afstraffelse fremmer ikke forståelsen! Hunden er som et 5-årigt barn uden tillid, og skal, pædagogisk set, behandles på samme måde med kærlighed og tålmodighed!

Du gør dig selv og hunden en stor tjeneste ved, at tage så meget hensyn til hunden, som overhoved mulig. Derfor vil det være en rigtig god ide, ikke at få besøg af venner og bekendte den første måned eller mere, efter at hunden er kommet hjem til dig, da den har rigeligt, at skulle forholde sig til i forvejen. Hvor lang tid du skal undlade, at få besøg, afhænger selvfølgelig af hunden og hvor hurtigt den omstiller sig. I den samme periode, skal du også undlade, at tage din hund med på besøg hos familie og venner, for jo mere stresset hunden bliver, jo større er sandsynligheden for, at den enten angriber eller stikker af - og den er i stand til, at bide en hundesnor over, temmelig hurtigt, eller gå ud af et halsbånd. Du bør bruge en sele af god kvalitet.

Du bør, i den samme periode, også lade være med, at gå tur i områder, hvor du møder mange mennesker og / eller hunde, eller kun gå der, når der er relativt få, hvis du ikke kan undgå det.

Bor du på landet, skal du tænke på, at din hund sikkert ikke kender heste og køer - præsenter det nye, stille og roligt, på hundens præmisser - hvis den ikke vil i dag, så prøv igen dagen efter, indtil det lykkedes. Du kan ikke forcere hundens frygt, så det hjælper ikke at tvinge den, det gør det kun frygten være.

 

Hvad aggressivitet virkelig handler om!

Du må ALDRIG straffe en ”aggressiv” hund, det vil kun gøre hans/hendes reaktioner meget værre hvis du gør. Dårlige livserfaringer fra dig, andre mennesker eller hunde og sygdom, synlige/ikke synlige skader osv kan begrunde en hunds knurren, gøen, snapperi eller bid.

En hund der agerer ”aggressivt” udviser blot dens FØLELSE AF ANGST OG/ELLER USIKKERHED, at den har har brug for PLADS og afstand fra det der får den til at føle sådan. Disse følelser kommer fra behovet for at beskytte ham/hende selv og det er altid hundeejerens ansvar omgående at hjælpe dem og venligt forflytte disse bange og usikre hunde ud af alle de situationer der får dem til at føle sig sådan – hvad enten det er dig, en anden eller ”noget” der er skyld i den følelse.

Ingen hund burde nogensinde føle sig bange eller usikker og er det ikke unfair at straffe en hund som allerede har den følelse?!

Vær sød og hjælp din hund ved at give den mere PLADS. Ved at gøre dette giver du den samtidig bedre livskvalitet.

 

Hvad kan jeg gøre?

Det handler om at hunden skal være tryg, før den kan begynde at lære, hvad det er du vil have den til. Når din hund er nået dertil, er den lige som alle andre hunde meget lærenem - og en gammel hund, kan sagtens lære nye tricks. For at nå der til, er det godt med godbidder, for de fleste gadehunde, er åbne overfor bestikkelse, så husk at have mange godbidder i lommen. I den forbindelse betyder det ikke så meget, at hunden tager ”lidt” på, for godbidderne vil være godt givet ud, på længere sigt.

Du må derimod ikke trække hunden i halsbåndet, heller ikke hvis den ligger i sofaen, den kan tro du angriber, prøv at lokke den væk med godbidder.

Du skal lade den have sin mad i fred og hvis den stjæler mad fra bordet (det gør den!) skal du ikke prøve at tage det fra den, for den passer på sin mad!

Lad din hund komme til dig, når den vil snakke og ikke omvendt, og sæt dig på hug, så virker du ikke så stor og måske truende overfor hunden, og løb ikke hen imod hunden, for den kan tro, at du angriber!

 

Din hund kan finde på, at angribe hvis den føler sig truet, så pas på dig selv og når I møder andre.

Prøv at sætte dig selv i hundens sted. Du er blevet svigtet, slået, sparket, angrebet af andre, har måttet kæmpe for dit liv og har sultet i dagevis - prøv at tænke over, hvordan du ville reagerer på det?

Sikkert ligesom hunden!

 

Halsbåndet på din hund sidder meget stramt, når du får den - det gør det, fordi din hund vil stikke af og derfor vil prøve at komme ud af halsbåndet. Lad halsbåndet være stramt de første dage I er sammen - eller hvis den er meget stresset, indtil den ikke er det mere - det kan godt tage lang tid.

Af samme grund, må du ikke lukke din hund ud ude snor, med mindre det er i en lukket hundegård.

Hunden skal være i snor, når i går tur, da den ellers stikker af, så længe den ikke er helt tryg - og selv en hund, der ikke er fra et internat, skal have snor på, i mindst 1 måned efter, at den er kommet hjem til jer - for det tager lidt tid, før den finder ud af, at den bor her.

 

Giv ikke op!

Vis hunden, at du elsker den, og mød den, der hvor den er - helt bogstaveligt - så får du helt sikkert hurtigt en ven for livet og nogle dejlige oplevelser. Hvis du får problemer, som du ikke ved hvordan du skal takle, så kontakt den forening eller gruppe der har importeret hunden og spørg dem til råds. Du er selvfølgelig også velkommen til, at kontakte Team Street-Dogs, for at få et råd.

 

Hvis du bliver nød til, at give op, skal du kontakte den forening eller gruppe, som du fik hunden fra. Du må under ingen omstændigheder få din hun aflivet, før du har taget kontakt til dem, der skaffede dig hunden - heller ikke selv om din dyrlæge råder dig til det. I langt de fleste tilfælde kommer de og henter hunden og tager stilling til, hvad der videre skal ske med den - og du sparer udgiften til aflivningen. Du får ikke de penge tilbage, som du betalte for hunden, men pengene ville jo også være tabt, hvis du fik hunden aflivet.

 

Hundeejerens ansvar

Det er altid dit ansvar som hundeejer, at din hund ikke skaber fare for andre, eller forvolder skade på andre eller andres ting – du har pligt til, at have fuld kontrol over din hund hele tiden, i det offentlige rum.

 

 

OBS!

Din hund skal registreres i Danmark, inden 4 uger - Det gøres hos din dyrlæge og koster 125 kr. Få mere info på www.danskhunderegister.dk - og så skal du selvfølgelig have din hund forsikret (lovpligtigt) - Det er en god ide, at have din hund forsikret inden du henter den, for meget kan gå galt, så længe hunden er bange og stresset.

 

Copyright©2012 - 2016 Team Street-Dogs - alle rettigheder forbeholdes